divendres, 21 de març de 2014

L'infecció: nexe d'unió entre malalties periodontals i cardiovasculars

A les infeccions s'hi han detectat patògens periodontals en plaques d'ateroma (un cúmul de colesterol
que apareix a la paret d'una arteria), que pot acabar obstruint les arteries o, inclús, trencar-les i desencadenar un trastorn cardíac.

La infecció bacteriana és el principal agent causant de la malaltia periodontal. Un tipus de bacteris (els anomenats Gram-) tenen la capacitat d'invadir la paret vascular, provocant l'alliberació de factors pro inflamatoris involucrats amb la formació de l'ateroma. Així mateix, l'individu té la capacitat de respondre a aquesta infecció alliberant per tot l'organisme una sèrie de protenes (citoquines), que van a promoure la inflamació a les parets dels vasos. Tot aixo contribueix a la formació i a l'augment de mida de la placa ateroma.

El tractament periodontal pot millorar la funció de la paret dels vasos sanguinis. Així, després del tractament de la malaltia periodontal, en uns mesos augmenta el diàmetre de l'arteria braquial, reduint el risc de cardiopatia isquèmica. També un adequat tractament periodontal s'associa a un descens dels nivells de proteïna C reactiva, un marcador d'inflamació a nivell de tot l'organisme i que es relaciona en major risc cardiovascular.

Els pacients amb periodontitis tenen més risc de presentar un episodi coronari, però poden beneficiar-se d'un adequat tractament periodontal.


Font | cuida tus encías

Designed by NAKAMA PRODUCTIONS